Skip to main content

Erik Nylander

Beijerlaboratoriet för läkemedelsforskning

In Swedish

Kan vi förbättra kognitiv funktion eller neuronal hälsa med IRAP-hämmare?

Kognitiv nedsättning är ett brett begrepp som kan uppstå av olika faktorer, inklusive neurodegenerativa sjukdomar, missbruk av substanser eller traumatisk hjärnskada.

Dysfunktion av neuroner i hjärnan ligger vanligtvis till grund för kognitiv nedsättning, och det finns ett behov av mer nyskapande behandlingar för att adressera denna globala börda.

En sådan nyskapande behandling är användningen av insulinreglerad aminopeptidas (IRAP) -hämmare, som tidigare har associerats med prokognitiva effekter, såsom förbättrad inlärning och minne. Mekanismen för verkan är fortfarande okänd, men IRAP är ett enzym som är involverat i den fysiologiska responsen på kortverkande angiotensin IV, som hämmar IRAP. Denna hämning antas ha gynnsamma effekter på kognition genom att öka glukosupptaget eller förlänga halveringstiden för andra hjärnpeptider som är associerade med kognitiv förbättring.

I samarbete med kemisterna vid Beijer Laboratory of Drug Research, syftar detta projekt till att skärma och testa olika IRAP-hämmare på cellulära funktioner som är förknippade med kognitiv funktion, neuroreparation eller skydd. Det övergripande målet är att förstå IRAP:s roll i hjärnan och att vidareutveckla hämmare som potentiellt kan fungera som en ny behandling för olika former av kognitiv nedsättning.

 

Erik Nylander är legitimerad apotekare. Han undervisar i farmakologi och biologisk beroendelära vid Uppsala universitet, där han även bedriver forskning med fokus på beroendeframkallande droger i cellbaserade modeller. Han har tidigare haft en postdoktortjänst på SciLifeLab. Sedan 2024 är han Beijerforskare vid Beijerlaboratoriet för läkemedelsforskning.