Svenskt Tenn

Stiftelsen äger Svenskt Tenn, ett inredningsföretag med butik på Strandvägen och på webben. Det grundades 1924 av Estrid Ericson, som tio år senare knöt den österrikiske arkitekten och designern Josef Frank till företaget. Tillsammans skapade de den lika eleganta som färgstarkt mönstrade och högst personliga inredningsstil som utmärker Svenskt Tenns sortiment än idag.

Estrid Ericson var en stor vän av svenskt hantverk. Inspirerad av den brittiske Arts & Crafts-företrädaren William Morris satte hon handens verk högst av allt. Svenskt Tenns produkter tillverkas fortfarande på ett hantverksmässigt sätt och så långt det är möjligt i Sverige.

Hela 80 procent av Svenskt Tenns sortiment består av produkter som är av egen design. Enbart Josef Frank efterlämnade 2 000 möbelskisser och drygt 160 textila mönster. Bland de ca 40 textila mönster som tillverkas idag, finns både klassiker och sådana som nyligen tagits i produktion.

I butiken finns också möbler och föremål av några av vår tids skickligaste formgivare och konsthantverkare. Regelbundet bjuds även andra kreatörer in för tolka och utmana varumärket i skyltning, dekor och utställningar.

Svenskt Tenn omsatte 179 miljoner kronor under 2013. Rörelseresultatet efter skatt blev 16 miljoner kronor. Av detta fick stiftelsen en utdelning på fem miljoner kronor.

Läs mer om Svenskt Tenn.