Skip to main content

Baltic Sea Festival Science Lab - Musikaliska samarbeten med unga forskare

Baltic Sea Festival Science Lab är ett nytt initiativ från Östersjöfestivalen, Stockholms universitet och Voksenåsen Music Academies. Projektet låter nio unga forskare från Östersjöregionen möta nio unga kompositörer. Tillsammans kommer de att omsätta forskningsresultaten i musikaliska verk som framförs av Sveriges Radios Symfoniorkester under Östersjöfestivalen den 24 augusti - 2 september 2023.


Östersjöfestivalen arrangeras av Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen, och är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter från Östersjöregionens absoluta toppskikt. Festivalen har under tjugo års tid fungerat som en mötesplats för storslagna konsertupplevelser och initiativ som bidrar till en hållbar Östersjöregion. Baltic Sea Festival Science Lab är ett tvärvetenskapligt experiment och är en del av festivalprogrammet.

– Nu tar vi nästa steg och släpper in själva forskningen i det musikaliska programmet. Vi ser det som en chans att utmana konstmusikens funktion i mötet med vetenskapen och experimentera med det musikaliska uttrycket, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen.

Baltic Sea Festival Science Lab riktar sig till mastersstudenter, doktorander och postdoktorer verksamma i länderna runt Östersjön. Bidrag från alla discipliner, där forskningen kan appliceras på Östersjöregionen, välkomnas. Urvalet görs sedan av forskare vid institutionen för miljövetenskap och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Sammanlagt kommer nio stycken 15 minuter långa framträdanden att tas fram, som grupperas i tre aktuella teman. Under de två festivaldagarna möts forskning och konstmusik, sammanförd med hjälp av dramaturgen Elisabet Ljungar. Publiken får uppleva tre framföranden inom varje tema med efterföljande scensamtal.

– Vid Stockholm Resilience Centre finns en lång erfarenhet av att jobba med olika konstnärliga uttryck, det är en viktig form av samverkan som både berikar oss som forskare och hjälper oss att kommunicera vår forskning, säger biträdande professor Thorsten Blenckner på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Stockholm Resilience Centre är ett internationellt tvärvetenskapligt center vid Stockholms universitet för forskning och utbildning om hållbar utveckling. Centret är ett gemensamt initiativ mellan Stockholms universitet och Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien.

Mer om ansökningsprocessen finns att läsa på balticseafestival.com. Sista dag för ansökan är 1 december 2022.