Skip to main content

BEIJERLABORATORIERNA

Gen- och neuroforskning

Beijerlaboratoriet för genforskning vid Uppsala universitet grundades 1990 genom en donation från Kjell och Märta Beijers stiftelse. Ambitionen var att stötta unga begåvade forskare inom genforskning och göra det möjligt för dem att etablera sig som självständiga forskare med en gynnsam karriärutveckling. Med tiden utvidgades laboratoriets inriktning till att även omfatta neuroforskning samt bredare forskning inom livsvetenskaperna. Laboratoriet ändrade då också sitt namn till Beijerlaboratoriet för gen- och neuroforskning.

En central del av laboratoriets nuvarande forskning fokuserar på att identifiera DNA-förändringar som kan leda till ökad sjukdomsrisk.

Ett av de pågående forskningsprojekten inom laboratoriet är inriktat på att försöka individanpassa behandlingar för olika typer av skallskador. Hur man återhämtar sig efter en traumatisk hjärnskada skiljer sig åt mellan patienter. Här spelar genetiken en ganska stor roll. Patientens genuppsättning påverkar inte bara hur stor följdverkan en hjärnskada kan ge, men också hur patienten svarar på olika typer av behandlingar, som i förlängningen kan individanpassas.

Hur man bygger ett funktionellt lymfkärlnätverk är ett annat ämne som utforskas på laboratoriet. Trots lymfsystemets viktiga fysiologiska funktion vet vi ganska lite om hur dessa kärl bildas och blir funktionella, liksom de molekylära grunderna för lymfatiska sjukdomar. Här använder man Zebrafisken som unik modellorganism för att utforska hur organbildningen sker i realtid inuti embryot. Med hjälp av genetiska modeller kan man dissekera de molekylära faktorer som driver lymfkärlsbildningen.

Flera av de forskare som startat sin verksamhet inom Beijerlaboratoriet är i dag ledande inom sina områden och professorer vid olika lärosäten i Sverige och utomlands. Forskningen har också resulterat i ett antal patenterade uppfinningar och i flera nya företag, exempelvis ParAllele, OLINK Biosciences, Q-linea och Halo Genomics.
Professor Ulf Pettersson byggde upp laboratoriet 1990 och blev laboratoriets första föreståndare. Sedan 2019 är professor Lena Claesson-Welsh föreståndare för Beijerlaboratoriet för gen- och neuroforskning. Hon är även professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.
Adress

Lena Claesson-Welsh, föreståndare
Rudbecklaboratoriet
Dag Hammarskjölds väg 20
751 85 Uppsala

Email

Telefon