Skip to main content

Vill skapa ett vetenskapligt nätverk – Intervju med nya Beijerforskaren

Inte trodde biologistudenten Verónica Rendo från Sydamerika att Uppsala skulle bli platsen där hon bildade familj och gjorde forskarkarriär när hon kom hit på ett utbyte 2011. Nu är hon Beijerforskare och gruppledare vid Beijerlaboratoriet för gen- och neuroforskning.


– Det blev alldeles nyligen klart att Beijerstiftelsen stöttar min forskning och jag har antagits som gruppledare. Det är ett mycket viktigt steg i min karriär.  Nu kommer jag kunna anställa två doktorander på heltid, säger Verónica Rendo.

Drygt tio år tidigare anlände Rendo från tiomiljonstaden Caracas för att läsa en magisterutbildning i molekylär medicin vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Ett år i Sverige var det tänkt. Men ett kursprojekt i cancergenetik höll henne kvar. Hon blev antagen som doktorand i cancergenetik vid samma institution.

– Jag började min tid i Uppsala på ett studentboende där jag träffade många svenska studenter. Det ledde till att jag fick lära mig om svensk kultur. Jag firade högtider, provade den svenska maten och jag tyckte om det. Till slut var det inte så svårt att bestämma sig för att stanna, konstaterar hon.

Efter avslutad forskarutbildning ville hon fortsätta med just forskning inom cancergenetik och behandlingsresistens. Boston som anses vara världsledande inom cancerforskning, blev nästa steg. Även här lyckades hon. Hon erbjöds en postdoktoral tjänst vid ett av stadens sjukhus. Och hon var inte ensam. Hennes man, ursprungligen från Gävle, hade också fått en tjänst där. Han är läkare och forskar inom samma område: cancer, genetik och behandlingsresistens.

–  Vi träffades när vi båda var doktorander i Uppsala. Det var intressant för vi kunde på något vis kommunicera och samarbeta med varandra.

Fyra år blev det i Boston, men framtiden låg i Sverige.

–  Min man har sin familj här, så för oss var det naturligt att bilda familj och slå oss ner i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer från Venezuelas huvudstad Caracas med tio miljoner invånare. Uppsala har en perfekt storlek. Först upplevde jag staden som student med nationer. Nu upplever jag den som vuxen och som mamma med restaurangutbud och kurskamrater. Jag tycker det är så vackert här.

Nu börjar hon ett efterlängtat kapitel med egen forskargrupp, som bedriver forskning inom området maligna hjärntumörer.

–  I dag saknas botande behandling för hjärntumörer. Jag vill förstå varför de behandlingar som finns inte fungerar och utveckla nya strategier för att bekämpa sjukdomen. Genom att förstå problemet kommer vi att vägledas i utvecklingen av nya läkemedel.

Vad har du förväntningar som Beijerforskare?

– Jag ser fram emot att träffa de andra Beijerforskarna, samarbeta, dela vetenskapliga idéer - och bygga ett starkt vetenskapligt nätverk här i Sverige.

 

 

 

 

Publicerad: 26 februari 2025