På Beijerlaboratoriet för läkemedelsforskning vid Uppsala universitet arbetar man med att skräddarsy nya molekyler som har potential att kunna användas som smärtlindrande läkemedel, som mediciner vid degenerativa sjukdomar som demens samt vid vissa inflammatoriska sjukdomar såsom lungfibros.
Många viktiga ämnen i vår kropp har vidareutvecklats till läkemedel. Ett exempel är hormonet adrenalin, vars struktur har förändrats på olika sätt vilket lett fram till både effektiva mediciner mot astma och blodtryckssänkare.
Det finns dock en annan mycket stor och viktig grupp av molekyler som hittills endast i begränsad omfattning använts i läkemedelssammanhang – kroppens egna peptider.
Peptider är kroppens minsta proteiner. De är nödvändiga för i stort sett alla fysiologiska processer. När man drabbas av sjukdom förekommer en viss peptid ofta antingen i en för liten eller för stor mängd. Den senaste tidens forskning har lett till banbrytande insikter om hur peptider agerar i kroppen. Dessutom har nya tekniker avslöjat en mängd nya peptider vars funktioner ännu inte är kartlagda.
Forskningen på Beijerlaboratoriet handlar om att utveckla peptidhärmande läkemedel. En viktig del är inriktad på att förstå enzymet insulinreglerad aminopeptidas (IRAP:s) roll i hjärnan, och att vidareutveckla hämmare som potentiellt kan fungera som en ny behandling för olika former av kognitiv nedsättning.
Målet är att kunna hitta ett läkemedel i framtiden som kan motverka demenssjukdomar eller andra kognitiva nedsättningar genom att förbättra funktionen hos skadade nervceller.
Beijerlaboratoriet för läkemedelsforskning vid Uppsala universitet inrättades 2014 genom en donation från Kjell och Märta Beijers stiftelse. Syftet var att genom ekonomiskt stöd till unga lovande läkemedelskemister och farmakologer förstärka kompetensen inom området peptidhärmande läkemedel.
Sedan 2019 är professor Mats Larhed föreståndare för Beijerlaboratoriet för läkemedelsforskning. Han är sedan tidigare professor i läkemedelskemi vid Institutionen för läkemedelskemi på Uppsala universitet.
Adress
Beijerlaboratoriet för läkemedelsforskning Institutionen för läkemedelskemi BMC, Uppsala Universitet Box 574, 751 23 Uppsala
Email
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.