Skip to main content

Beijersalen prisas för sin ljussättning

Ljussättning av Beijersalen i Kungl. Vetenskapsakademien vinner interiörkategorin i Svenska Ljuspriset.


Kungl. Vetenskapskademien är en historisk plats där utmärkelser som Nobelpriserna i kemi, fysik och ekonomi delas ut. Interiören är delvis ombyggd och har fått ny inredning och ljus- och färgsättning där belysningen är en viktig del i hur rummen från olika tider länkas samman.

– Våra ljusdesigners och arkitekter möttes av många utmaningar då delar av huset är från tidigt 1900-tal. Att komma in med så mycket ny modern belysning och teknik utan att göra inverkan på byggnadens kvaliteter krävde innovation på hög nivå. Vi är mycket glada över priset, säger David Neuschütz, regionchef för Stockholm hos Sweco Architects.

Jurymotiveringen: Ett ljus i symbios med arkitektur och interiöra material, förhöjer såväl de historiska som moderna rummen. Kreativa och subtila ljuslösningar uppmuntrar på ett unikt sätt till det vetenskapliga samtalet. Tekniska utmaningar sent i processen ledde fram till en brilliant specialtillverkad armatur. Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser.

Det var efter noggrann planering som renoveringen och ombyggnaden av det hundraåriga KVA-huset startade 2019. Projektet som pågick under hela 2020 genomfördes med stöd från Beijerstiftelsen.

– Vi är stolta och glada att få bidra till denna fantastiska sal, som nu utrustats med såväl vacker ljussättning som förstklassigt ljud och avancerad bildteknik, säger Cecilia Wikström, stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen.

Foajén utanför Beijersalen. Fotograf: Måns Berg
Beijersalen, Kungl. Vetenskapsakademien. Fotograf: Måns Berg
Hans Ellegren, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien.
Publicerad: 13 september 2022