Skip to main content

SVENSKT TENN

SVENSKT TENN - EN MAGISK INREDNINGSVÄRLD. Långsiktighet, kvalitet och engagemang. Svenskt Tenns kärnvärden har varit desamma alltsedan teckningsläraren, visionären och entreprenören Estrid Ericson startade företaget 1924.

Svenskt Tenn grundades 1924 av Estrid Ericson, som tio år senare knöt den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank till företaget. Här fick Josef Frank en unik scen att verka på, och genom åren skapade han över 3 000 möbelskisser och 250 mönsterförlagor som idag finns signerade och bevarade i Svenskt Tenns arkiv.

Josef Frank ritade möbler och textilier, medan Estrid Ericson hade öga för hur de bäst skulle komma till sin rätt. Tillsammans skapade de den eleganta, färgstarkt mönstrade och högst personliga stil som genomsyrar företagets sortiment än idag. Hela 80 procent av Svenskt Tenns sortiment består av produkter som är av egen design. Utöver Josef Franks formgivning finns också möbler och föremål av några av vår tids skickligaste formgivare och hantverkare.

MADE IN SWEDEN.

”Made in Sweden” har alltid varit och kommer alltid att vara ett honnörsbegrepp på Svenskt Tenn. Större delen av sortimentet tillverkas småskaligt i Sverige, och om det någon gång görs undantag så beror det antingen på att det saknas kvalitativa leverantörer, eller att tillverkningskapaciteten inte finns i landet.

Men det är inte enbart det estetiska arvet som gör Svenskt Tenn speciellt, utan även företagsformen. Svenskt Tenn ägs av Kjell och Märta Beijers stiftelse, med målet att företaget ska leva för evigt. En del av överskottet som verksamheten genererar går till forskning inom bland annat ekologisk hållbarhet, gen- och neuroforskning, läkemedelsforskning och till projekt inom kultur.

Konstprofessor Ulf Linde skrev en gång apropå Svenskt Tenn: ”Estrid Ericsons affär var något mycket mer än en affär, mer än en utställningslokal – den var en i detalj gestaltad dröm om ett sätt att leva.”

Svenskt Tenn är än idag en ständigt föränderlig scen – helt i Estrid Ericsons anda.